petak, 20. siječnja 2017.

KAPRI TORTA SA MALINAMA




miloolja: "Prvi put sam Kapri tortu napravila sa malinama i na ovaj način...i jako mi se dopala. :) A ideja vodilja je bila pre svega kombinacija malina i čokolade, a tek malo razbijena žutim kremom. :)"


Sastojci

  • korice:
  • 10 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 12 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • 100 g rendane crne čokolade
  • crveni fil:
  • 500 g svežih ili smrznutih malina
  • 300 g šećera
  • 2 dl vode
  • 2 kesice pudinga od malina
  • voda da se razmuti puding
  • žuti fil:
  • 600 ml mleka
  • 10 žumanca
  • 150 g šećera
  • 3 kašike gustina
  • 2 kašike brašna
  • 2 kesice Burbon vanile
  • 250 g maslaca
  • čokoladni preliv:
  • 200 g crne čokolade
  • 70 g maslaca
  • 3 kašike ulja
  • čokoladni šlag:
  • 200 ml slatke pavlake
  • 50 ml mleka
  • 200 g crne čokolade 
  •  
  •  

    Priprema

  • 1.
    Ispeći dve korice u kalupu 22x35 po:
    5 belanaca dobro umutiti sa 5 kašika šećera, pa pažljivo umešati 1 prosejanu kašiku brašna, 6 kašika samlevenih oraha i 50 g narendane crne čokolade.
    Pošto su korice tanke, pažljivo peći.
    Naravno možete ispeći jednu koru od cele količine, pa preseći na pola kada se prohladi. Ja volim da pečem svaku posebno.
  • 2.
    Crveni fil.
    Ušpinovati 300 g šećera sa 2 dl vode, ali ne previše, pa dodati 500 g malina. One se relativno brzo raspadnu, a tada dodati prethodno rastvorena dva pudinga od malina. Sve lepo umešati i kuvati na srednjoj vatri dok se ne zgusne, ali ne previše. Ranije sam koristila ovde i jedan crveni želatin, ali previše se napravi gusta i želatinasta masa, još kada se ohladi ima tendenciju da se odvaja od korice, tako da je puding sasvim dovoljan da stegne, a još ako malo i ušpinujete šećer na početku, to je apsolutno to.
  • 3.
    Žuti fil.
    Umutiti 10 žumanaca sa 5 kašika šećera od onih 150g, sve to razmutiti sa malo mleka od onih 600 ml, pa dodati 3 kašike gustina i 2 kašike prosejanog brašna (ovoga puta zbog grudvica), pa skuvati u  600 g preostalog mleka koje je stavljeno da se kuva. Stalno mešati žičanom mutilicom da se ne bi stvorille grudvice.
    Na kraju u vruć fil dodati 2 kesice Burbon vanile.
    Kada se fil ohladi do kraja dodavati ga postepeno u prethodno penasto umućen maslac.
    Sve lepo sjediniti i mutiti još malo do kremaste strukture.
  • 4.
    Čokoladni premaz:
    200 g čokolade rastopiti sa 70 g maslaca, pa dodati 3 kašike ulja. Dobro umešati i sjediniti i ostaviti da se prohladi pre premazivanja preko žutog fila.
  • 5.
    Filovati:
    - na koricu prvo premazati poloviu smese od crvenog fila
    - zatim preko crvenog ide polovina količine žutog fila
    - a preko žutog čokoladni premaz
    - ponoviti.. korica, crveni, pa žuti i na kraju čokoladni fil
    - ostaviti je da se hladi
  • 6.
    Tortu premazati umućenom slatkom pavlakom sa čokoladom.
    Crnu čokoladu izlomiti na sitne kockice i staviti u sud za mućenje. U posebnom sudu staviti mleko i slatku pavlaku, staviti na ringlu i ostaviti da proključa. Skloniti odmah sa vatre i preliti čokoladu, pa mešati konstantno dok se čokolada ne istopi. Prvo prohladiti, a zatim staviti u frižider da se dobro stegne. Umutiti i premazati tortu.
    Ukrasiti svežim malinama.
  7.
 A ovako je izgledala prva Kapri torta sa malinama koju sam pravila.



izvor: http://www.coolinarika.com/recept/kapri-torta-sa-malinama/?meta_refresh=1

Nema komentara:

Objavi komentar