miloolja: "Prvi put sam Kapri
tortu napravila sa malinama i na ovaj način...i jako mi se dopala. :) A
ideja vodilja je bila pre svega kombinacija malina i čokolade, a tek
malo razbijena žutim kremom. :)"
Sastojci
- korice:
- 10 belanaca
- 10 kašika šećera
- 12 kašika mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
- 100 g rendane crne čokolade
- crveni fil:
- 500 g svežih ili smrznutih malina
- 300 g šećera
- 2 dl vode
- 2 kesice pudinga od malina
- voda da se razmuti puding
- žuti fil:
- 600 ml mleka
- 10 žumanca
- 150 g šećera
- 3 kašike gustina
- 2 kašike brašna
- 2 kesice Burbon vanile
- 250 g maslaca
- čokoladni preliv:
- 200 g crne čokolade
- 70 g maslaca
- 3 kašike ulja
- čokoladni šlag:
- 200 ml slatke pavlake
- 50 ml mleka
- 200 g crne čokolade
-
Priprema
-
1.
Ispeći dve korice u kalupu 22x35 po:
5 belanaca dobro umutiti sa 5 kašika šećera, pa pažljivo umešati 1 prosejanu kašiku brašna, 6 kašika samlevenih oraha i 50 g narendane crne čokolade.
Pošto su korice tanke, pažljivo peći.
Naravno možete ispeći jednu koru od cele količine, pa preseći na pola kada se prohladi. Ja volim da pečem svaku posebno. -
2.
Crveni fil.
Ušpinovati 300 g šećera sa 2 dl vode, ali ne previše, pa dodati 500 g malina. One se relativno brzo raspadnu, a tada dodati prethodno rastvorena dva pudinga od malina. Sve lepo umešati i kuvati na srednjoj vatri dok se ne zgusne, ali ne previše. Ranije sam koristila ovde i jedan crveni želatin, ali previše se napravi gusta i želatinasta masa, još kada se ohladi ima tendenciju da se odvaja od korice, tako da je puding sasvim dovoljan da stegne, a još ako malo i ušpinujete šećer na početku, to je apsolutno to. -
3.
Žuti fil.
Umutiti 10 žumanaca sa 5 kašika šećera od onih 150g, sve to razmutiti sa malo mleka od onih 600 ml, pa dodati 3 kašike gustina i 2 kašike prosejanog brašna (ovoga puta zbog grudvica), pa skuvati u 600 g preostalog mleka koje je stavljeno da se kuva. Stalno mešati žičanom mutilicom da se ne bi stvorille grudvice.
Na kraju u vruć fil dodati 2 kesice Burbon vanile.
Kada se fil ohladi do kraja dodavati ga postepeno u prethodno penasto umućen maslac.
Sve lepo sjediniti i mutiti još malo do kremaste strukture. -
4.
Čokoladni premaz:
200 g čokolade rastopiti sa 70 g maslaca, pa dodati 3 kašike ulja. Dobro umešati i sjediniti i ostaviti da se prohladi pre premazivanja preko žutog fila. -
5.
Filovati:
- na koricu prvo premazati poloviu smese od crvenog fila
- zatim preko crvenog ide polovina količine žutog fila
- a preko žutog čokoladni premaz
- ponoviti.. korica, crveni, pa žuti i na kraju čokoladni fil
- ostaviti je da se hladi -
6.
Tortu premazati umućenom slatkom pavlakom sa čokoladom.
Crnu čokoladu izlomiti na sitne kockice i staviti u sud za mućenje. U posebnom sudu staviti mleko i slatku pavlaku, staviti na ringlu i ostaviti da proključa. Skloniti odmah sa vatre i preliti čokoladu, pa mešati konstantno dok se čokolada ne istopi. Prvo prohladiti, a zatim staviti u frižider da se dobro stegne. Umutiti i premazati tortu.
Ukrasiti svežim malinama.
A ovako je izgledala prva Kapri torta sa malinama koju sam pravila.
izvor: http://www.coolinarika.com/recept/kapri-torta-sa-malinama/?meta_refresh=1
Nema komentara:
Objavi komentar