petak, 6. siječnja 2017.

TORTA ARABIJA 


        Kora:

  • 8 bijelanjaka
  • 8 kasika secera
  • 200 gr. krupnije mljeveni ili sjeckani oraha
  • 200 gr. grozdjica
  • 200 gr. hurmi
  • 200 gr. smokvi
  • 2 kasike brasna  

           Krema:

    • 8 zumanjaka
    • 8 kasika secera
    • 2 mlijecne cokolade (po 100 gr.)
    • 120 gr. putera

     Ukrasavanje:

    • 500 ml. tecnog slaga
    • 4-5 kasika secera

     Priprema:

     Grozdjice potopite u mlaku vodu i pustite da odstoje dok ne pripremite ostale namirnice.
    Bijelanjke izmutite u cvrst snijeg.
    Dodajite kasiku po kasiku secera i nastavite sa mucenjem dok ne dobijete finu kremu (dok se secer ne istopi).
    Orahe sameljite ili isjeckajte i dodajte izmucenim bjelanjcima.
    Isjeckajte hurme i smokve,dodajte im 2 kasike brasna pa izmjesajte da se nebi lijepilo kad ubacite u bijelanjke.
    Ocjedite grozdjice i dodajte ostalim sastojcima.
    Sve lagano izmjesajte od dna posude prema vrhu.
    Cetvrtastu tepsiju oblozite pek papirom ili dva manja okrugla kalupa.
    Istresite smjesu za koru,fino poravnajte i pecite u vec zagrijanoj rerni na 180C -10 minuta.
    Pogasite pec ali ne otvarajte i ne vadite koru jos 25 minuta.
    Nakon 25 minuta koru maknite iz peci,istresite na krpu,odstranite papir i prerezite uz duzinu kore,tako da dobijete dvije trake.
    Dok se kora pece i hladi pripremite kremu.
    Na pari izmutite zumanjke i secer (mutite oko 10 minuta).
    Dodajte cokoladu i nastavite sa mucenjem dok se cokolada ne istopi.
    Maknite sa peci da se krema hladi.
    Puter izvadite iz frizidera da omeksa na sobnoj temperaturi.
    Omeksal puter izmutite i dodajte potpuno hladnoj kremi pa sve zajedno dobro izmutite.
    Pola kreme premazite preko jedne kore,prekrite drugom korom pa istresite ostatak kreme i premazite okolo tortu.
    Ako je krema porijetka ostavite u frizider da se malo stegne.
    Izmutite slag sa secerom,premazite tortu i ukrasite po vasoj zelji,ja sam otopila cokoladu istiskala na pek papir razne oblike i ostavila u frizider da se stegne,kasnije cokoladne ukrase poredala na tortu i to je to.
    Bilo bi dobro ohladit potpuno i pustit da se stegne pa onda sjeci ali ja sam nestrpljiva bila, frisku sijekla.
    To sto sam pisala opsirno recept ne znaci da je komplikovana, samo hocu da vam olaksam, bas je jednostavna za pripremu, probajte necete se pokajat.


     preuzeto sa : http://tortekolaci.com

Nema komentara:

Objavi komentar